Tumšā šokolāde
Tumšā šokolāde, atšķirībā no piena šokolādes un citiem šokolādes veidiem, bagātīgi satur kakao (tā saturs vismaz 50%), flavonoīdus un teobromīnu. Kvalitatīva tumšā šokolāde būs bagātīga arī ar minerālvielām – dzelzi, magniju, varu, mangānu [1].
Šokolādes pamatsastāvdaļa kakao ir nozīmīgs tauku avots. Aptuveni trešdaļu no taukiem veido oleīnskābe (bagātīgi atrodama arī olīveļļā, veicina sirds un asinsvadu veselību), vēl trešdaļu stearīnskābe (neitrāls efekts uz ķermeņa holesterīnu), bet aptuveni ¼ daļu sastāda palmitīnskābe, kura var veicināt zema blīvuma lipoproteīnu (“sliktā holesterīna”) līmeņa pieaugumu [1].
Šī iemesla dēļ (palmitīnskābes), kā arī vidēji augstā cukura satura dēļ, tumšo šokolādi nebūtu vēlams ēst lielos apjomos ik dienu.
Šokolāde satur tādus stimulantus kā kofeīns un teobromīns, tomēr šokolāde nespēs uzturēt nomodā visu nakti, jo tajā esošais kofeīna daudzums ir niecīgs (ja salīdzina ar kafiju).
Kakao un tumšā šokolāde satur plašu antioksidantu spektru. Polifenoli veido aptuveni 10% no sausas kakao pupiņas svara. Kakao ir identificētas trīs polifenolu grupas: katehīni, antocianidīni un proantocianidīni.
Polifenoli piešķir kakao rūgto garšu, tāpēc neapstrādātas pupiņas ir nebaudāmas. Ražotāji, veicot kakao pupiņu apstrādi, mazina to rūgto garšu. Šāda apstrāde var pat desmitkārtīgi samazināt polifenolu saturu. Apstrādes laikā tiek pievienoti citi savienojumi, piemēram, cukuri, emulgatori (sojas lecitīns).
Tāpēc tumšā šokolāde ar augstāku kakao saturu būs vērtīgāka, jo saturēs vairāk polifenolu ar antioksidatīvu potenciālu [1]. Jāatzīmē, ka polifenoliem piemīt labvēlīgi efekti uz holesterīna vielmaiņu – tie mazina zema blīvuma (“sliktā holesterīna”) un vienlaicīgi paaugstina augsta blīvuma holesterīna (“labā holesterīna”) līmeni asinīs [2].
Lielbritānijas pētnieki 2020. gadā publicēja pētījumu, kurā salīdzināja divas dalībnieku grupas – viena grupa lietoja tumšo šokolādi, otra grupa balto šokolādi. Ar dažādiem testiem tika novērtēta abu grupu atmiņa un garastāvoklis. Pētījumā netika novērots garastāvokļa uzlabojuma pārākums kādā no grupām, bet tumšās šokolādes lietošanas gadījumā uzlabojās atsevišķi atmiņas testu rādījumi. Tumšajā šokolādē esošie katehīni pieder pie flavonoīdiem un ir pierādīts, ka flavonoīdi var uzlabot kognitīvās funkcijas (iespējams, ka mehānisms saistīts ar uzlabotu asins plūsmu smadzeņu asinsvados) [3].
Flavanoīdi tumšajā šokolādē stimulē asinsvadu iekšējā slāņa šūnas (endoteliocītus) izstrādāt slāpekļa oksīdu (NO). Šis savienojums atslābina un mazina artēriju pretestību, tādējādi samazinās asinsspiediens. Tomēr jāatzīmē, ka šis efekts parasti ir vājš līdz mēreni izteikts [4].
Ņemot vērā iepriekš minētos aspektus, tumšās šokolādes iekļaušana ēdienkartē var radīt dažādus pozitīvus efektus. Tomēr atkal jāatgādina par mērenību un jāatceras, ka līdzās vērtīgām bioloģiski aktīvām vielām šokolādē sastopamas arī piesātinātās taukskābes un visbiežāk vidēji augsts cukuru saturs.
Atsauces:
- Montagna M.T., Diella G., Triggiano F., Caponio G.R., De Giglio O., et al. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019; 16(24): 4960.
- Baba S., Natsume M., Yasuda A., Nakamura Y, Tamura T., et al. Plasma LDL and HDL cholesterol and oxidized LDL concentrations are altered in normo- and hypercholesterolemic humans after intake of different levels of cocoa powder. J Nutr. 2007; 137(6): 1436-1441.
- Lamport D.J., Christodoulou E., Achilleos C. Beneficial Effects of Dark Chocolate for Episodic Memory in Healthy Young Adults: A Parallel-Groups Acute Intervention with a White Chocolate Control. Nutrients. 2020; 12(2): 483.
- Schewe T., Steffen Y., Sies H. How do dietary flavanols improve vascular function? A position paper. Arch Biochem Biophys. 2008; 476(2): 102-106.