Tortiljas ēdienkartē
Pirms gadiem 20 noteikti un visticamāk arī pirms 10 gadiem mūsu iepirkumu grozu saturs bija ievērojami atšķirīgs. Pie mums ieceļojuši ne tikai eksotiski augļi no tālām zemēm, bet arī aizgūtas dažādas receptes no visas pasaules virtuves. Ēdienu gatavošanā izmantojam kokosriekstu pienu, sojas mērci, olu nūdeles, rīsu nūdeles, tortilju u.c. Un arī šo produktu klāstā ir svarīgi pievērst uzmanību detaļām, lai izvēlētos veselīgāko variantu.
Tortiljas kļuvušas populāras arī pie mums. Ko ņemt vērā izvēloties tortilju savai maltītei? Protams, produkta sastāvu un uzturvērtību.
Vispirms novērtējam no kādiem miltiem tortilja pagatavota. Visbiežāk tie būs kukurūzas vai kviešu milti. Ieteikums būtu izvēlēties tās tortiljas, kuras gatavotas no pilngraudu miltiem, jo tā savā uzturā iekļausim vairāk vērtīgas šķiedrvielas un saliktos ogļhidrātus.
Kā ir ar spinātu tortiljām? Visbiežāk to sastāvā būs vien niecīgs daudzums spinātu pulvera, kas piešķirs produktam efektīvi zaļo krāsu, bet citādi to noteikti nevajadzētu uztvert kā dārzeņu papildinājumu uzturā.
Otrs būtisks aspekts – kādi tauku avoti izmantoti tortilju pagatavošanā. Iesaku izvairīties no palmu un kokosriekstu eļļām, jo tās pamatā satur piesātinātās taukskābes, kuras saista ar paaugstinātu zema blīvuma holesterīna (“sliktā holesterīna”) veidošanos, kas savukārt ir nozīmīgs sirds un asinsvadu slimību riska faktors. Šī iemesla dēļ es izvēlētos tortiljas, kuru sastāvā ir citas augu eļļas, piemēram, rapšu eļļa, olīveļļa u.c.
Protams, tortiljas var gatavot arī mājas apstākļos, kas ļautu izvairīties no dažādām papildus piedevām, piemēram, konservantiem, mitrumuzturētājiem u.tml. Arī klasisku maizi varam cept mājās. Tomēr būsim reāli, tas ir ievērojams laika patēriņš. Tāpēc lieliski, ja no veikalu plaukta izvēlamies to produktu, kura sastāvā esošo E vielu saraksts nav vairāku rindiņu garumā, bet aprobežojas vien ar pāris nosaukumiem.
Arī es izmantoju tortiljas – gan sāļajos, gan saldajos ēdienos. Visbiežāk tortiljās kaut ko ietinu, gatavojot kebabus vai wrapus. Tortiljas lieliski noder kā picas pamatnes, jo tā ir iespēja baudīt maltīti jau pēc 15-20 minūtēm (ātrāk nekā kurjers paspēs atvest picu no ceptuves). Tās noder arī saldajiem ēdieniem, piemēram, strūdelēm vai kārtainajām maizītēm. Vārdu sakot – iespējas bezgalīgas!