Kā veidot veselīgu ēdienkarti ģimenēm ar bērniem?
Veidot veselīgu ēdienkarti ģimenēm ar bērniem ir ļoti svarīgi, jo tas veicina bērnu augšanu, attīstību un labu veselību. Turklāt, veselīgs uzturs veicina arī ģimenes kopējās labsajūtas uzlabošanu. Daži padomi un ieteikumi, kā veidot līdzsvarotu un bērniem draudzīgu ēdienkarti:
1. Svarīgi iekļaut ēdienkartē visas uzturvielas
Ogļhidrāti: izvēlies pilngraudu produktus (pilngraudu maizi, pilngraudu auzu pārslas, pilngraudu makaronus, griķus), jo tie nodrošina ilgstošu enerģiju un satur vairāk šķiedrvielu.
Olbaltumvielas: iekļauj dzīvnieku un augu izcelsmesolbaltumvielas, piemēram,vistas gaļu, zivis, olas, pākšaugus (piemēram, lēcas, pupiņas).
Tauki: izvelies veselīgos taukus, piemēram, no olīveļļas, avokado, riekstiem un sēklām, kā arī treknajām zivīm (lasis, siļķe).
Dārzeņi un augļi: Katrā ēdienreizē iekļauj dārzeņus vai augļus (priekšroka svaigiem dārzeņiem), jo tie nodrošina organismam nepieciešamās šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas.
2. Plāno ēdienus, lai tie būtu pievilcīgi bērniem
Krāsainas un dažādas maltītes: Bērni bieži ēd ar acīm, tāpēc cenšamies ēdienu padarīt vizuāli pievilcīgu. Iekļauj dažādus dārzeņus, augļus un pārtikas produktus dažādās krāsās.
Izveido jautras formas: Piemēram, dārzeņus vari sagriezt interesantās formās (stienīšos, aplīšos, zvaigznes formās) vai pasniegt uz šķīvja, izveidojot mazu mākslas darbu.
Mēģini jaunas receptes pakāpeniski: Ja bērns nav pieradis pie jauniem produktiem, piedāvā tos mazos daudzumos, lai viņi pierod pie garšas un tekstūras.
3. Piedāvā dažādas veselīgas uzkodas
Augļi un dārzeņi: Ņem vērā, ka bērniem patīk ēst uzkodas starp ēdienreizēm, tāpēc piedāvā veselīgas uzkodas, piemēram, gurķu, burkānu stienīšus, ābolus, ogas vai banānus.
Jogurti un sieri: Izvēlies dabīgus jogurtus bez pievienota cukura un pievieno klāt ogas, sēklas vai riekstus.
Rieksti un sēklas: Var būt lieliskas uzkodas, bet jāpievērš uzmanība daudzumam (kalorijām bagāts produkts), kā arī jācenšas izvairīties no kraukšķīgiem vai sālītiem riekstiņu apvalkiem.
4. Samazini pievienoto cukuru
Bērniem visbiežāk ļoti garšo saldumi, tāpēc mēģini samazināt to patēriņu un piedāvāt veselīgas alternatīvas. Pievērs uzmanību arī dzērieniem!