Diēta un alkoholiskie dzērieni svētkos
Visai bieži sastopams viedoklis, ka alkoholiski dzērieni un diēta ir neapvienojamas lietas. Arī es nerekomendēju lietot alkoholu ikdienā, tomēr kā ir ar svētkiem?
Uzreiz vēlos atgādināt, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga mūsu veselībai!
Tomēr vai svētku reizē varam iemalkot glāzi vīna pie vakariņu maltītes? Vai varam izdzert glāzi dzirkstoša vīna? Vai labāk kādu alkoholisku kokteili?
Būtiski atcerēties, ka katrs dzēriens sniedz enerģiju jeb noteiktu kaloriju daudzumu. Tātad arī tās jāpierēķina kopējai dienas kalorāžai, tomēr jāatceras, ka šīs kalorijas nav no uzturvielām, kuras
nepieciešamas organismam. Alkohols ne tikai nespēj radīt sāta sajūtu, bet var pat veicināt ēstgribu.
Ja esam pieņēmuši lēmumu, ka vēlamies svētku reizē iemalkot kādu alkoholisku dzērienu, tad vienmēr izvērtējam, vai šo alkoholu patērēsim tīrā veidā, pievienosim kādu sulu vai pat sīrupus. Te atkal jāatceras, ka jebkurā sulā un sīrupā būs cukuri – papildus kalorijas!
Populārāko dzērienu kalorijas vienā klasiska tilpuma glāzē
- 150 ml vīna (baltvīns, sarkanvīns) – 105-150 kcal (mazāk kaloriju būs sausajos vīnos, vairāk saldajos).
* Karstvīns visbiežāk ir aromatizēts salds sarkanvīns, tāpēc visticamāk glāze šī dzēriena būs ~150 kcal. - 150 ml dzirkstoša vīna – 105-120 kcal
- 500 ml alus – 180-220 kcal (mazāk kaloriju būs gaišajā alū, vairāk tumšajā)
- 50 ml Rīgas Melnais balzāms – 137 kcal
- 50 ml degvīns, džins – 100-110 kcal
- 50 ml brendijs, viskijs – 100-110 kcal
- 50 ml rums – 100-115 kcal
Karstie bezalkoholiskie dzērieni
Iespējams, ka ziemas periodā aktuāls arī jautājums par karstajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem. Ieteikums – pievērsiet uzmanību cukura saturam tajos! Ar vislielāko varbūtību gatavos dzērienos būs paslēpies liels daudzums cukura.
Ko darīt, ja gribas kādu karstu dzērienu, bet klasiska melnā tēja vai zāļu tējas jau apnikušas?
Svētku laikam piedāvāju uzvārīt karkadē jeb hibisku ziedu tēju. Vēl siltam dzērienam pievienojiet kanēļa standziņu, gabaliņos sagrieztu apelsīna šķēli un ābola daiviņu! Dzērienu var baudīt gan karstu, gan jau atdzisušu vai pavisam aukstu nākamā dienā.