Zaļie griķi
BRŪNIE griķi – apstrādes procesā tiek grauzdēti jeb lobīti ar tvaiku; relatīvi spēcīga un asa garša; nespēj dīgt.
ZAĻIE griķi – netiek termiski apstrādāti, loba mehāniski; maiga garša; spēj dīgt.
Kas vērtīgs zaļajos griķos?
- Aminoskābes – griķu sastāvā ir 18 aminoskābes (arī neaizvietojamās).
- Vitamīni – B grupas vitamīni (B1, B2, PP (B3), B6, folskābe), K vitamīns u.c.
- Mikroelementi – kālijs, fosfors, magnijs, kalcijs, dzelzs u.c.
- Bioloģiski aktīvas vielas, piemēram, flavonoīdi rutīns un kvercetīns.
- Šķiedrvielas
Zaļie griķi
Ko var pagatavot no zaļajiem griķiem?
Tos var izmantot tāpat ka ierastos brūnos griķus, tikai tie būs ātrāk gatavi. Zaļos griķus var vārīt, sautēt, pievienot zupām vai salātiem, pasniegt kā piedevu dažādiem ēdieniem. Tos var samalt miltos un gatavot dažādus konditorejas izstrādājumus. Un vēl – tos var DIEDZĒT!
Literatūras avoti:
1) Ikeda K. Buckwheat: compostition, chemistry, and processing. Adv. Food Nutr Res. 2002; 44:395-434. doi: 10.1016/s1043-4526(02)44008-9
2) Dziedzic K., Gorecka D., Szwengiel A., Sulewska H., Kreft I., Gujska E., Walkowiak J. The content of dietary fiber and polyphenols in morphological parts of buckwheat (Fagopyrum tataricum). Plant Foods Hum Nutr. 2018; 73(1):82-88. doi: 10.1007/s11130-018-0659-0
3) Habtemariam S. Antioxidant and Rutin Content Analysis of Leaves of the Common Buckwheat ( Fagopyrum esculentum Moench) Grown in the United Kingdom: A Case Study. Antioxidants (Basel). 2019; 8(6):160. doi: 10.3390/antiox8060160.